Solvärme i fjärrvärmesystem kan bidra med 6 TWh
MARS 2022
Potentialen för solvärme inom fjärrvärmesystem varierar stort beroende på omvärldsfaktorer. Med gynnsamma förutsättningar för solvärme samt tillgång till säsongslager uppgår potentialen till 6 TWh. Det visar en ny rapport från Energimyndigheten.
Myndigheten har haft regeringens uppdrag att analysera den storskaliga solvärmens potential i Sverige. I studien har man genom modellanalyser studerat ett antal scenarier för att se när det är intressant att investera i storskalig solvärme. Systemanalyserna har utgått från hela landets fjärrvärmesystem år 2035.
Resultatet visar att den ekonomiska potentialen för storskalig solvärme varierar stort, men att den kan ge upp till 6 TWh. Det kan jämföras med svenska fjärrvärmemarknaden idag står för 55 TWh.
Bäst lönsamhet får man i mindre fjärrvärmesystem när förädlade biobränslen utgör baslasten. I stora system där produktionen till stor del kommer från avfall eller restvärme är det däremot svårt att få lönsamhet.
För att solvärmen ska kunna utnyttjas på bästa sätt behöver energibolagen komplettera sin produktion med ett säsongslager, så att hetvattnet från solvärme kan användas under den kallare delen av året då produktionen är dyrare.
I Energimyndighetens uppdrag har det även ingått att se vilka systemnyttor som solvärmen kan bidra med till energisystemet. En nytta som lyfts fram är att solvärmen bidrar till att minska användningen av biobränsle för uppvärmning. Biomassan kan då användas till andra sektorer. Även värmelager kan bidra med olika systemnyttor, bland annat kan den ersätta produktion som oförutsett faller bort och den kan minska användningen av fossila bränslen vid topplastproduktion.