Energihushållning enligt BBR

– betydelsen av offentliga styrmedel och andra certifieringssystem avseende byggnaders energiprestanda för byggnaders utformning och val av uppvärmningssystem

 

JANUARI 2023

 

Enligt Boverkets byggregler (BBR) så bedöms en byggnads energiprestanda huvudsakligen utifrån måttet primärenergital, vilket bygger på köpt energi för uppvärmning, kyla, beredning av tappvarmvatten och fastighetsel.


Detta mått används också i många andra sammanhang för att bedöma energiprestanda, exempelvis vid miljöcertifiering av byggnader, för bestämning av byggnadens energiklass m.m. För att undersöka hur BBRs utformning kan tänkas påverka byggnaders utformning och konkurrensförhållanden mellan olika uppvärmningstekniker har Profu på uppdrag av Regional Energi* analyserat utfallet för två olika fiktiva flerbostadshus, ett som värms med fjärrvärme och ett som värms med värmepump. Analysen visar bland annat att det kvarvarande energiutrymmet för uppvärmning är större för värmepumpshuset än för fjärrvärmehuset, dvs att värmepumpshuset alltså kan tillåtas ha större energiförluster genom klimatskalet och via ventilationen, men bedöms enligt Boverkets metod ha samma energiprestanda som fjärrvärmehuset.

*Ett nätverk för kommunägda energibolag

 
Föregående
Föregående

Kundperspektiv på värmemarknaden

Nästa
Nästa

Utmaningar på lokala värmemarknader