Möjligheter och utmaningar med lågtemperatursystem

–med fokus på energisystemet i Tomtebo strand, Umeå

 

FEBRUARI 2023

 

Lågtempererade värmesystem lyfts fram som en stor möjlighet i Europa, där användningen av fossilbaserad uppvärmning (naturgas, kol och olja) skyndsamt behöver ersättas av andra värmekällor för att minska växthusgasutsläpp samt Europas beroende av importerade bränslen från Ryssland.


Syftet med detta projekt har varit att öka förståelsen kring möjligheter och utmaningar i en svensk kontext vid nyproduktion av en ny stadsdel med ett lågtemperatursystem med anslutning till befintligt fjärrvärmenät.

Rapporten belyser följande frågor:
- Vilka möjligheter och utmaningar identifieras i forskningslitteraturen avseende ett lågtempererat system med fjärrvärme utifrån perspektiven produktion, distribution samt fastigheterna? Fokus på teknik, ekonomi och administration.

- Vilka möjligheter och utmaningar ser de aktörer som utvecklar stadsdelen Tomtebo strand i Umeå?

Arbetet har genomförts av Profu på uppdrag av Umeå Energi och det utgör också en fallstudie inom forskningsprojektet Värmemarknad Sverige. Arbetet består av en litteraturstudie och en intervjustudie med representanter för utvecklingsområdet Tomtebo strand. Litteraturgenomgången visar att begreppet ”lågtemperatursystem” omfattar en stor bredd av temperaturnivåer och tekniska lösningar där själva distributionsnätet är den mest centrala komponenten.

 
Föregående
Föregående

Utmaningar på lokala värmemarknader

Nästa
Nästa

30 år av fjärrkyla i Sverige