Målet

Det övergripande målet är att öka kunskapen om hur den svenska marknaden för värme och kyla kan fortsätta att möjliggöra en hållbar och resurseffektiv utveckling av hela energisystemet. Den pågående etappen är nummer fyra i ordningen och har sin utgångspunkt i att uppvärmnings-sektorn ska vara fossilfri år 2030 och en kolsänka 2045.

Genom att ta ett helhetsgrepp på värme- och kylafrågorna och involvera alla berörda aktörsgrupper kan nya utmaningar och utvecklingsvägar identifieras och analyseras och kunskapen kan spridas brett inom sektorn. Systemperspektiv, resurseffektivitet och samspel står i fokus.

 

Delprojekt

- etapp 4, 2020-2023

 

Referensgruppen - etapp 4

Projektet leds av Profu i Göteborg och genomförs i samverkan med bland annat forskare knutna till Handelshögskolan i Göteborg och Högskolan i Halmstad. Projektet finansieras av de medverkande organisationerna. Samtliga finansiärer ingår i referensgruppen.

Deltagare ny.png

Projektets historia

När projektet startades 2012 av Profu och ett 15-tal organisationer på värmemarknaden var det för att ge en samlad bild av branschen och visa på de möjligheter och utmaningar man stod inför. Under åren som gått har många aktörer tillkommit och tillsammans med en rad olika forskare och experter har vi analyserat värmemarknaden och dess utveckling och skapat ett hållbarhetsindex.

Under den tredje etappen ledde forskningsprojektet arbetet med att utveckla en färdplan för fossilfrihet för uppvärmningssektorn. En färdplan som över 100 organisationer ställt sig bakom och som överlämnades till Sveriges regering 2019. Listan på övriga aktiviteter och leveranser inom Värmemarknad Sverige kan göras lång. Här hittar ni de flesta av de resultat som publicerats genom åren.

Projektet har utvecklats till ett unikt forum för värme- och kylarelaterade frågor. Forumet samlar stora och små energibolag, teknikleverantörer, kunder, branschorganisationer, myndigheter och forskare. På så vis bidrar projektet till samordning och samverkan mellan energileverantörer, kunder och övriga samhället och till samspel mellan värme och kyla och andra energibärare.

Ett hundratal aktörer har undertecknat Värmemarknad Sveriges färdplan för en fossilfri framtid. Uppvärmningssektorn ska vara fossilbränslefri år 2030 och en kolsänka år 2045.